7 Tips om zelf de beste familie foto’s te schieten

28 juni 2015
Bert

Om het even welk voor type van fotograaf je bent, voor ieder van ons zijn familiefoto’s wellicht de meest belangrijke foto’s die we ooit in ons leven zullen maken. Je kan het dan ook maar beter goed doen. Bij deze  zeven gouden tips die je bij dit proces van nut kunnen zijn.

1. Zorg ervoor dat je familie voorbereid is op het laten nemen van de foto’s

2007-1

Wanneer je echt goeie foto’s van je familie wil nemen ben je zeker gebaat met enige voorbereiding. Dat kan gebeuren aan de hand van enkele voorafgaande e-mails, een paar telefoons, enkele tekstberichten, of eventueel een persoonlijke ontmoeting in een coffeeshop waarbij je de planning vastligt.

Kijk zelf maar hoe je het best deze voorbereiding kan organiseren, maar enige consultatie vooraf met de familie is zeker nuttig om tot prachtige beelden te komen.

Een van de onderwerpen die je zeker moet ter sprake brengen, is welke kledij iedereen zal dragen. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen stijl, maar je kan dit best toch een beetje op elkaar afstemmen om al te grote onderlinge verschillen te voorkomen en te vermijden dat sommige familieleden er belachelijk uitzien.

Je kan vooraf ook navragen welk tijdstip en welke datum voor iedereen meest geschikt is en ook wat ze specifiek zelf verwachten van deze fotoshoot: duidelijke opnames van ieders gezicht, gewoon een vakantiekaart, en wie weet wat nog allemaal.

Stuur een e-mail een dag of twee voor de afspraak met nog eens duidelijk op een rijtje het juiste tijdstip, de datum en de plaats van de fotosessie.

Zorg indien nodig ook voor een checklist van wat iedereen moet meebrengen en vermeld indien dat het geval is zeker ook wanneer wordt voorzien in eten en drinken voor de aanwezigen zodat de mensen al niet vooraf gegeven hebben. Uiteraard zal de checklist verschillen naargelang het seizoen.

Zo kan het geen kwaad om in de herfst of de winter aan te raden om warme kledij mee te brengen, en in de zomer dan weer bijvoorbeeld te voorzien in luchtige kledij en zonnecrème.
Je moet realistisch blijven, een fotoshoot met de familie zal allicht nooit echt perfect verlopen, maar wanneer je je zaak voldoende voorbereid hebt en de familie weet wat haar te wachten staat, zal je de kans dat alles op wieltjes verloopt zeker vergroten.

2. Een goede verstandhouding met de kinderen is essentieel, en het kan ook geen kwaad om ze om te kopen…

2007

Of het nu gaat om kleuters, adolescenten, volwassenen of dementerende ouderen: iedereen houdt van cadeautjes. Stop dus voor je aankomt op de fotoshoot bij een winkel met goedkope prullaria en koop daar pakweg zeepsop voor bubbels, een voetbal, stickers, en allerlei andere toestanden.

Als het herfst is, kan je je door de inspiratie van het seizoen laten leiden en bijvoorbeeld een pompoen meebrengen. In het zomer? Kies dan voor wat tropisch fruit of wilde bloemen.

Eigenlijk maakt het niet uit wat je meebrengt. Deze kleine gebaren zorgen ervoor dat de ouders zich minder gestresseerd gaan voelen in het bijzijn van hun kinderen, en dit zal ongetwijfeld zijn effect hebben. Wanneer iedereen zich op zijn gemak voelt, straalt dit ook af op de foto’s die je van de familie zal nemen en dat is uiteindelijk natuurlijk wel de bedoeling.

3. Laat de ouders met hun kinderen spelen

Hier is het waar de magie echt plaatsvindt en je voor unieke foto’s zorgt. Als je de ouders zichzelf laat zijn en misschien nog belangrijker, wanneer je de kinderen de kans geeft om gewoon kind te zijn, dan zal dit een ongelooflijke positieve uitstraling op foto’s hebben.

De uitdrukkingen en op het gezicht van zowel de kinderen als van de volwassenen zullen authentiek en ontroerend zijn. Ze zullen als vanzelf gemakkelijker glimlachen, en jouw taak bestaat er in om dit prachtige moment in een pakkend beeld te vatten.

2007-4

4. Geef zelf de juiste richting aan

Wanneer je familiefoto’s maakt, mag je niet bang zijn om indien nodig in te grijpen. Schrik er dus niet voor terug om de ouders van plaats te verwisselen en om ze te zeggen waar ze eigenlijk het best zouden staan om een beeld perfect te maken.

Zelfs wanneer je maar af en toe foto’s neemt van je eigen familie of die van de buren, dan ben je op het moment even God de vader. Men zal je beschouwen als de professional en mensen zullen naar je luisteren wanneer je bepaalde instructies geeft.

Wanneer een bepaalde locatie voor jou niet voldoet, of wanneer het licht slecht is, kan je creatief zijn door op een positieve manier een alternatief te suggereren. Je kan dan bijvoorbeeld iets zeggen zoals: “waarom zouden we ons niet verplaatsen naar dat mooie stukje schaduw onder de boom, zodat we niet langer in deze heftige zon moet staan”, liever dan “het licht is hier verschrikkelijk, laten we ons zo snel mogelijk verplaatsen!”

Wanneer je beroep doet op de ouders om hun kinderen de juiste aanwijzingen te geven dan zal dit je werk heel wat gemakkelijker maken. Een kleine jongen of meisje zal sneller luisteren naar mama die zegt w wat at hij of zij moet doen dan naar een vreemdeling die hij of zij nog maar net heeft ontmoet.

5. Zorg er voor dat iedereen zich op zijn gemak voelt

2007-3

De meeste mensen voelen zich niet comfortabel wanneer er een camera op hen gericht wordt. Zorg ervoor dat de mensen een positief gevoel krijgen en vertel af en toe aan de aanwezigen die je fotografeert hoe goed ze wel op de foto’s overkomen.

Tussendoor kan je ze ook af en toe op je camera enkele beelden tonen die naar jou gevoel goed gelukt zijn. Je enthousiasme, en zelfs opwinding voor wat je door je lens en op je camera ziet zal iedereen op zijn gemak stellen en er ook toe bijdragen dat je werk gemakkelijker verloopt. Wat alleen maar tot betere resultaten kan leiden.

6. Improviseer waar nodig

De avond voor ik zelf overga tot het nemen van familiefoto’s zal ik een tijdje zoet zijn met het zoeken op Google naar tips voor familiefoto’s of ga ik op zoek naar de klassieke albums met familiefoto’s uit mijn eigen jeugd. Kort samengevat, voorbereiding is van essentieel belang wanneer je goede familiefoto’s wil maken. Het fotograferen van je familie is een bonte mix van vakmanschap en natuurlijk ook puur geluk.

Ga er hoe dan ook vanuit dat wanneer je volop bezig bent met het nemen van de foto’s en de dingen gaan niet altijd zoals je had gepland of verwacht, dat je dan moet kunnen improviseren. Kinderen zitten nu eenmaal die altijd stil wanneer je dat wil. Maar dit mag je niet tegenhouden.

Zet dan je breedbeeldlens op, leun achterover en laat ze maar wat rondlopen. Vergeet intussen niet te fotograferen. Je zou er versteld van staan welke prachtige beelden, die je uiteraard vooraf niet gepland hebt, dit wel eens zou kunnen opleveren.

2007-2

7. Stel jezelf open voor onverwachte beelden

Fotografen zijn vaak net iets te krampachtig op zoek naar dat ene prachtige meesterlijke beeld. De combinatie van perfect uitgelichte, natuurlijke composities, iedereen die mooi in de camera kijkt: daar dromen we allemaal van.

Maar soms zijn de mooiste foto’s die je kan maken net de meest belachelijke: een jongetje met zijn vinger in zijn neus, een broertje dat krampachtig en wat onbeholpen zijn huilende zusje omhelst, of een jankende tweeling die met een waanzinnig gezicht naar elkaar kijkt.

Wanneer dergelijke situaties zich voordoen, mag je zeker niet uit plaatsvervangende schaamte of medeleven zomaar stoppen met fotograferen. Een ander voorbeeld kan zijn wanneer radeloze ouders hun kinderen nalopen. Soms, uiteraard ook niet altijd, kunnen deze situaties leiden tot de meest grappige of meest memorabele foto’s.

 

No comments

You must be logged in to post a comment.